Voor de jongere

Jongerencoaching is geen therapie, maar een stukje tijdelijke begeleiding.

De jongerencoach is iemand die naar je luistert en je helpt om dát te bereiken waar jij naar op zoek bent. De jongerencoach is er voor jou. Los van school, los van je werk en los van je ouders. Iemand die bij je past en je ondersteunt in wat jij kiest, zonder te oordelen.

Soms gaat het leven niet zoals je dat zelf bedacht had. Er gebeuren dingen met jezelf of met de mensen om je heen die niet fijn zijn. Soms zelfs wordt je het zicht op de toekomst ontnomen en weet je niet hoe het nu verder moet. De stroom van je leven kan zodanig veranderen, dat je alles wat je in gedachten had moet bijstellen, één keer of steeds weer.

Vergelijk je leven eens met een rivier. Een rivier kent diverse kronkelingen en versnellingen. Een enkele eindigt zelfs in een al dan niet verwachte waterval. Het water is doorgaans helder, maar kan zo nu en dan ook troebel zijn. En dat is niet het enige wat opvalt: de ene keer stroomt het al kabbelend verder, de ander keer is het een woeste draaikolk. Verder herbergt de rivier in zijn bedding grote en kleine stenen. Sommige stenen kun je al van verre zien, andere pas als je er tegenaan botst. Zowel het water van de rivier als de stenen stellen hindernissen voor, die je in je leven tegen kunt komen:

  • je gaat kopje onder…
  • je kunt je ternauwernood vasthouden aan een stuk drijfhout…
  • je krijgt teveel water binnen…
  • je kunt je alleen maar laten meevoeren…
  • het water staat je aan je lippen…
  • je probeert de draaikolk te ontwijken…
  • je moet tegen de stroom inzwemmen…
  • en het beste ervan hopen…


Indrukwekkend! Je mee laten voeren op de stroom van het leven: dat is een kunst, een levenskunst!

Wat het leven voor je in petto heeft kun je niet veranderen. Wel de manier waarop jij ermee omgaat. Natuurlijk kun je je wel verzetten tegen de stroom waar je in terecht gekomen bent, maar het water kolkt door. Je kunt proberen de loop van de rivier te veranderen, maar het water zal zijn eigen gang blijven gaan als jij niet weet welke kant je uit wilt.

Toch is het geen gekke gedachte om met de stroom van je leven bezig te zijn en te proberen er invloed op uit te oefenen. Hoe doe je dat en wie of wat heb je daarbij nodig? Waar begin je en hoe ga je verder?

In wild water jezelf staande weten te houden, vergt heel veel kracht. Zo optimaal mogelijk vanuit je eigen kracht functioneren, kan alleen als je goed in je vel zit. Er zit zoveel kracht in jou! Je hoeft die alleen maar te laten stromen. Je eigen kwaliteiten wijzen je de weg.

Soms weet je het gewoon even niet meer. Je bent echt niet de enige, hoor! Heb je even hulp nodig om in rustiger water te geraken en je (levens)weg te vervolge? Dan staat de deur van mijn praktijk voor je open! We praten over dingen die jou interesseren of bezighouden. Samen stellen we doelen op, die voor jou belangrijk zijn. Ik help je om zélf die doelen te bereiken. We gaan ook samen kijken naar jouw kwaliteiten. Die zijn het waard om verder te ontwikkelen. Jouw probleem kan ik niet oplossen en ik ga je niet vertellen wat je moet doen. Daarmee zou ik je de verantwoordelijkheid ontnemen voor iets wat jij zelf wilt en kunt bereiken. Wel ga ik met oprechte belangstelling samen met jou op zoek, vanuit niet-oordelen en niet-weten. Ik vraag jou om mij uit te nodigen in jouw wereld. Het resultaat dat jij wilt behalen, staat centraal.

Ik werk met verschillende technieken aan oorzaken en gevolgen van een klacht of belemmering. Mijn therapie is op maat gesneden, aangepast aan je leeftijd en ontwikkelingsniveau.

Onze gesprekken zijn vertrouwelijk, dat betekent dat ik niets doorvertel aan je ouders zonder dat jij het weet. Een uitzondering hierop is als je jezelf of anderen in gevaar brengt.

Je bent ook van harte welkom in mijn praktijk om gewoon eens te komen kletsen of rondneuzen, zodat je zelf een beeld krijgt van wat ik voor jou kan betekenen. Bel of mail me dan even van tevoren, zodat ik weet dat je eraan komt.

Je bent van harte welkom!

Groetjes,
Gemma Heynen