Specialisaties

Rouw en verlies

 

Wat is rouw?

Het verdriet en het gevoel dat je krijgt als er bijv. iemand overleden is, ken je van tevoren niet. Het heeft zelfs een naam: rouwen, rouwverwerking, rouwproces. Hiervoor bestaan geen regels. Het overkomt je en je moet maar afwachten hoe het uitpakt. Alles verandert en wat dat met je doet heb je zelf vaak niet in de hand en ook niet eens in de gaten. Je kunt er een gek gevoel van krijgen in je buik of in je keel. Je moet ook steeds aan de verdrietige gebeurtenis denken. Soms moet je heel hard huilen en soms ook niet. Het kan gebeuren dat je door je verdriet niet goed kunt opletten in de klas of dat je je niet goed kunt concentreren. Je kunt ook heel boos ervan worden. Al deze gevoelens zijn lastig, maar ook normaal. Andere mensen hebben dat ook.

Het is niet fijn om zo verdrietig te zijn. Je  wil je oude leventje terug. Helaas hoort dit verdriet bij ons leven. Na verloop van tijd kan het wel minder worden, maar niet alle verdriet gaat over. De één is weken verdrietig, de ander maanden of zelfs jaren.

Rouwen is een normale reactie op verlies, in het bijzonder het verlies van iemand waar je heel erg veel van houdt. Het loslaten van geliefde mensen en dieren is het allermoeilijkst in een mensenleven. Ook jonge mensen kunnen met zo’n verlies te maken krijgen.

 

Wat is verlies?

Verlies is het verliezen of kwijtraken van iets of iemand, bijv. door de dood.

Er zijn veel soorten van verlies en nog altijd komen er weer nieuwe situaties bij. Denk maar eens aan :

– het overlijden van een dierbare

– het overlijden van een huisdier

– een echtscheiding

– zitten blijven

– een ernstige ziekte

– een verhuizing

– verlies van een vriendschap

– achteruitgaan van gezondheid

– verlies van werk

 

Tegenslag en verlies maken we allemaal een keer in ons leven mee. Soms zelf vaker.  Het kan heel lastig zijn, maar het hoort nu eenmaal bij een mensenleven.

 

Rouwen is niet alleen verdrietig zijn. Het is de manier waarop je je voelt, wat je denkt en de manier hoe je omgaat met het verlies van een dierbare.

 

Het kan zijn dat:

– je gevoelens hebt die je niet begrijpt

– je niet weet hoe om te gaan met dit verdriet

– je je dierbare overledene erg mist

– je alles maar zinloos vindt

– je je liever terugtrekt en alleen bent

– je heel stil wordt

– je boos bent omdat dit nu precies jou moest overkomen

– je bent bang of onzeker over het leven

– je hebt spijt van dingen die je hebt gezegd of gedaan

– je voelt je erg eenzaam

– je moeite hebt met het maken van contact

– je moeite hebt met het vragen van hulp

 

Dit en nog veel meer hoort allemaal bij een rouwproces.

 

Wat kun je doen?

Kleine rituelen kunnen al troost en steun bieden. Denk daarbij bijv. aan het maken van een huisaltaartje (een foto met kaarsje). Je mag diegene die je mist gerust ’s avonds even vertellen hoe het met je gaat.  Leg er af en toe eens verse roos bij neer. Zo’n ritueel kan heel belangrijk zijn in deze moeilijke tijd. Vooral als je het overdag druk hebt is het een manier om even stil te staan bij wat je voelt.

Rouwen is erg ingrijpend en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Probeer er zoveel mogelijk met andere mensen over te praten. Het is begrijpelijk als je even nergens meer zin in hebt, of moeilijk kunt eten en slapen. Je hoeft je nergens voor te schamen. De mensen om je heen weten dat jij pijn hebt van binnen. Zij willen je graag helpen, maar weten vaak niet hoe. Probeer je gevoelens onder woorden te brengen en om hulp te vragen.

Wat heb jij nodig om je verdriet te uiten?

Wat heb jij nodig om weer verder te kunnen?

Rouwverwerking is soms lastig om alleen te doen. Begeleiding geeft je ondersteuning, inzicht en een helpende hand om stil te staan bij je gevoelens. Zo kun je langzaamaan een manier vinden om weer verder te kunnen. Graag wil ik je daarbij helpen. Je kunt me altijd mailen of bellen. Kijk voor e-mailadres of telefoonnummer onder kopje ‘Contact’.

Samen sta je sterker dan alleen!